20.000 μαθητές σε διάστημα 5 μηνών συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 45 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών

Με τη βράβευση 70 δημοτικών σχολείων ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και πλήθους πολιτών. 


Οι 20.000 μαθητές σε διάστημα πέντε μηνών συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 45 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη χορωδία μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατιών


Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρέδωσε τα βραβεία στα τρία πρώτα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής διεύθυνσης, τα οποία περιελάμβαναν χρηματικά έπαθλα, δώρα άθλησης και ψυχαγωγίας (δωροεπιταγή των 1.000 ευρώ για την 1η θέση, τραπέζι ping pong για τη 2η θέση, και ένα ηχοσύστημα για την 3η θέση), ενώ για τα τρία σχολεία που ανακηρύχθηκαν «πρώτα των πρώτων», δόθηκαν επιπλέον χρηματικά έπαθλα. Την πρώτη θέση κατέλαβε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο παρέλαβε συνολικά μια δωροεπιταγή 5.000 ευρώ για τη σχολική του μονάδα, τη 2η θέση κατέλαβε το 66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο παρέλαβε επιπλέον δωροεπιταγή 1.000 ευρώ, ενώ τρίτο από όλα τα σχολεία ήρθε το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου, στο οποίο δόθηκε επιπλέον μια δωροεπιταγή των 500 ευρώ.


Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους, που συμμετείχαν στο Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που υπηρετεί το μεγάλο στόχο, για μια νέα αρχή σε μια εθνική προσπάθεια να καταστεί η ανακύκλωση, μέρος της ζωής όλων. «Η σημερινή εκδήλωση βράβευσης δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας, αλλά την αφετηρία για την επέκταση του προγράμματος από την επόμενη σχολική χρονιά σε ακόμη περισσότερα δημοτικά σχολεία, σε όλη την Αττική, πέραν των 70 που συμμετείχαν μέχρι σήμερα. Στόχος μας ήταν και παραμένει η Αττική να γίνει η πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας, που υιοθετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στις πολιτικές που υλοποιεί. Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ενεργοποίηση, κινητοποίηση και συμμετοχή όλων μας σε μια μεγάλη πράσινη συμμαχία ευθύνης, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η νέα γενιά.


Ως μέρος της στρατηγικής αυτής, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Αττικής, στην υλοποίηση ενός σχολικού πρωταθλήματος Ανακύκλωσης, για την περίοδο 2022-2023. Εξοπλίσαμε τα σχολεία αυτά με ειδικό εξοπλισμό, προκειμένου σε διάστημα πέντε μηνών που διήρκεσε το πρόγραμμα, να δώσουμε την ευκαιρία σε 20.000 μαθητές να κάνουν διαλογή στην πηγή, σε χάρτινους κάδους ανακύκλωσης. Θέλουμε οι μικροί μαθητές μας να γίνουν οι «πράσινοι» πρεσβευτές μιας Αττικής που αλλάζει και μετατρέπεται σε πράσινη περιφέρεια κυκλικής οικονομίας σε περιφέρεια πρότυπο ευζωίας. Θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που αποτελέσατε ενεργά μέλη της πράσινης συμμαχίας ευθύνης της Αττικής, μέσα από τη συμμετοχή σας στο Σχολικό Πρωτάθλημα ανακύκλωσης και να ανανεώσω το ραντεβού μας από την επόμενη σχολική χρονιά, όπου θα είμαστε ακόμη περισσότεροι, ακόμη πιο έτοιμοι, ακόμη πιο οργανωμένοι».

 

Τα αποτελέσματα του «πρωταθλήματος»
Το διάστημα των 5 μηνών συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές των 70 σχολείων 45.700 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. 
- 37.370 κιλά χαρτί, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα δάσος περίπου 650 δέντρων,
- 7.640 κιλά πλαστικό, κι αποφύγαμε με τον τρόπο αυτό την έκλυση 5.600 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού, 
- 690 κιλά αλουμινίου, ποσότητα που εξοικονομεί ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για περίπου 19 χρόνια λειτουργίας μιας τηλεόρασης.

 

Τα σχολεία που διακρίθηκαν

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ Αθήνας      

 1. 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
 2. 66 Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
 3. 7ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Β’ Αθήνας

 1. 6ο Δημοτικό Αμαρουσίου
 2. 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης
 3. Δημοτικό Σχολείο Νέας Πεντέλης

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Γ’ Αθήνας

 1. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας
 2. 20ο Δημοτικό Σχολείου Ιλίου
 3. 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Δ’ Αθήνας

 1. 13ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Σμύρνης
 2. 3ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου
 3. 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολ. Αττικής

 1. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου
 2. 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατιών
 3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Αττικής

 1. 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου
 2. 10ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας
 3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

 

Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά

 1. 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού
 2. 4 Δημοτικό Σχολείο Ρέντη
 3. 9ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά
   

Στην εκδήλωση της βράβευσης των σχολείων την οποία παρουσίασε ο Ζήσης Ρούμπος, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Βλάχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γ. Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής Δ. Αγγελάκη, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Φαίη Καλογήρου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Θ. Κουτσογιαννόπουλος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γ. Πατούλη, Ν. Χιωτάκης (πρ. δήμαρχος Κηφισιάς), Χ. Γαλανοπούλου, Ε. Μυγιάκη, Μ. Βρέκου, ο Πρόεδρος ΠΟΣΠΛΑ (Παννατική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών) Δ. Μουλιάτος, ο Δ/ντης Λαϊκών Αγορών Χ. Πασβαντίδης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος και διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δ. Μπούρκας, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» Κ. Μουζάκης, ο Ν. Σαντοριναίος επιστημονικός συνεργάτης της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» και ο πατήρ Μάξιμος, ιερέας στον Ι.Ν. Αγ. Φωτεινής, ενώ το παρόν έδωσαν εκπαιδευτικοί, πλήθος μαθητών και οι γονείς τους.

 

Βίντεο εκδήλωσης: https://youtu.be/qsR0xBpe_Rs