«Πρωταθλητές» στην ανακύκλωση οι μαθητές των δημοτικών σχολείων

 

 

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για την ανακύκλωση, με τίτλο «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης.

 

Ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προσπάθειες των παιδιών να βάλουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητα τους, με την πολύτιμη βοήθεια και των καθηγητών τους, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά, αλλά και να συζητήσει με τους μικρούς μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης και τη σημασία εκπαίδευσής τους σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. «Είμαστε περήφανοι για εσάς που διεκδικείτε επάξια το ρόλο των Πράσινων Πρωταθλητών της χώρας» τους είπε ενώ στο πλαίσιο της δράσης μοίρασε στους μαθητές των δύο σχολείων τσάντες με δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Τον κ. Πατούλη, ο οποίος συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Λ. Κεφλογιάννη, υποδέχθηκαν στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, η διευθύντρια κα. Μ. Βαστάκη και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, ο διευθυντής κ. Κ. Καβρουματζής.

 

Τα σχολεία που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις θα επιβραβευθούν με πολλά δώρα, αλλά το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή καθώς αυτό η δράση μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ένας «οδηγός» για το πως μπορούμε να βάλουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας. Για φέτος διαλέξαμε 70 δημοτικά σχολεία σε όλη την Αττική, ωστόσο στόχος μας είναι από του χρόνου να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα ανακύκλωσης όλα τα σχολεία της Αττικής, καθώς μέσα από αυτό το πρόγραμμα δεν ωφελούνται μόνο τα παιδιά αλλά και τα σχολεία. 

 

Από την πλευρά τους οι διευθυντές των δύο σχολείων, σε δηλώσεις τους, ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Πατούλη για τη δράση την οποία χαρακτήρισαν  σημαντική και καινοτόμα. «Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα παιδιά γνωρίζουν τα οφέλη της ανακύκλωσης γιατί με τη βοήθεια των δασκάλων συμμετέχουν στο να πετούν τα σκουπίδια στον αντίστοιχο κάδο και όχι στο προαύλιο ή οπουδήποτε αλλού. Μαθαίνουν. Υποστηρίζουμε την ανακύκλωση εμπράκτως και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Με χαρά αγκαλιάσαμε τη συγκεκριμένη δράση της Περιφέρειας και χαιρόμαστε γιατί και τα παιδιά συμμετέχουν με ιδιαίτερη θέρμη».

 

Οι επιδόσεις της ανακύκλωσης

Μέχρι σήμερα έχουν συλλεχθεί από 20.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, 36.000 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών.

  • Από αυτά τα κιλά, τα 29.000 κιλά είναι έντυπο ανακυκλώσιμο χαρτί. Για να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μια τέτοια ποσότητα χαρτιού αναλογεί σε ένα δάσος περίπου 500 δέντρων.
  • Επιπλέον, από την ανακύκλωση 6.350 κιλών πλαστικού αποφύγαμε την έκλυση 4.630 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται κατά την παραγωγή του πλαστικού,
  • ενώ ταυτόχρονα 500 κιλά αλουμινίου, εξοικονόμησαν ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για 13 χρόνια λειτουργίας μιας τηλεόρασης.

 

Με την ολοκλήρωση της δράσης, θα αναρτηθούν και θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα, που αφορούν τις επιδόσεις του κάθε σχολείου σε σχέση με τη συνολική ποσότητα των υλικών που ανακυκλώθηκαν ανά μαθητή. Όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως κατάταξης, θα επιβραβευθούν για τη συμμετοχή τους σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, με τα σχολεία που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις να λαμβάνουν επιπλέον και σημαντικά έπαθλα.

 

Προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων. Μέσω της δράσης οι μαθητές εκπαιδεύονται γύρω από τις ορθές πρακτικές της ανακύκλωσης και μαθαίνουν να εφαρμόζουν την Διαλογή στην Πηγή, μεταφέροντας τη γνώση αυτή και στο σπίτι τους.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του κ. Πατούλη στα σχολεία:

https://youtu.be/hwPzJy1LWW0